Forum Focus Klub Polska

Forum Focus Klub Polska (http://www.focusklubpolska.pl/forum.php)
-   Elektryka, audio i alarmy (http://www.focusklubpolska.pl/forumdisplay.php?f=31)
-   -   [MK2] Światła xenon (http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=43139)

TomaszTG 08-09-10 23:12

Światła xenon
 
Czy do Focusa II chcąc założyć światła xenon trzeba jakieś przetwornice jak widać zestawy na allegro czy wystarcza same zarniki ? pytam bo się zupełnie na tym nie znam.

Kam1l 09-09-10 00:47

Musisz mieć reflektor z soczewką, do tego żarnik (im droższy tym lepszy) oraz przetwornice. Do tego spryskiwacz bo miśki sie czepiają oraz samopoziomowanie którego i tak nikt nie sprawdza. Najlepiej poszukać lamp focusowych z xenonem na aledrogo, żeby się nie bawić samemu w rzeźbienie. A zestawy HiD lepiej sobie podarować bo oślepiają strasznie innych kierowców. Nie wiem jak wygląda ich kwestia prawna.
Pozdrawiam

rafal__lodz 09-09-10 00:48

Potrzebujesz przetwornic i żarników.
Z tego co widzę masz normalne reflektory halogenowe a nie soczewkowe więc nie polecam Ci zakładać zestawu ksenonów gdzie w marnych soczewkach kiepsko świeci i potrafi oślepiać a co dopiero po włożeniu żarników do zwykłych reflektorów, poczytaj bo było o tym na forum nie raz...

Pyzo 09-09-10 10:10

czy do ori xenonu pasuja wtyczki z ori reflektora halogenowego, czy trzeba cos przerabiac?

Pretorian 09-09-10 12:12

trzeba nie tyle przerabiać a pociągnąć najlepiej ori wiązke od ori xenonów

pablo80 15-09-10 19:20

orientujecie sie czy tych halogenow na dole mozna uzywac jako swiatla dzienne??

MisiekT 15-09-10 21:57

nie mozna

karmaz 16-09-10 05:02

Cytat:

Napisał MisiekT (Post 484993)
nie mozna

można ale trzeba tam wstawić światła do jazdy dziennej oferowane np;na all...

MisiekT 16-09-10 08:17

czyli nie mozna, ale mozna wymienic na dzienne :) do FF2 Hella ma nawet dedykowany zestaw LEDowy, ale swoje kosztuje

dudek 16-10-10 17:16

Odświeżam temat...
Zakupiłem Łorginalne Fordowskie lampeczki Xenon do FFII...i teraz nasuwa się pytanie...
Fabryczne (zwykłe) lampy mają inne kostki i na bank nowy zestawik świateł nie będzie działał. Gdzie najlepiej dokonac przeróbki wiązki??...

karmaz 16-10-10 18:15

Cytat:

Napisał dudek (Post 495133)
Odświeżam temat...
Zakupiłem Łorginalne Fordowskie lampeczki Xenon do FFII...i teraz nasuwa się pytanie...
Fabryczne (zwykłe) lampy mają inne kostki i na bank nowy zestawik świateł nie będzie działał. Gdzie najlepiej dokonac przeróbki wiązki??...

elektryk może aso(odpowiednia przejściówka)

suchy666 15-10-12 20:58

odgrzeję temat bo szukałem a nie znalazłe.
Foka FII przed liftem - mam swiatla refleksyjne białe.
Zakupiłem kompletne xenony czarne ori (nie bixenony)
wtyczka niby p&p ale 3 piny pozostają puste.
Po podłączeniu nie świeci ksenon czemu??? pozostałe (postojówki, kierunki, drogowe świecą)
Potrzebuje instrukcji jak zrobic zeby to zaswieciło??
wiem ze potrzebuje poziomowanie, spryski itp - ale to temat na pozniej na razie chce ujrzeć ksenon !!! pomozcie :)

Yerzo 16-10-12 09:31

Uderz do kolegi Matych. On u siebie zamontował. Z tego co pamiętam to podobno gdzieś w wiązce lampy we wtyczce trzeba masę spiąć.

suchy666 16-10-12 16:46

dzieki Panther ! tylko co spiąc? nie chce zepsuc
ale bryndza :)
nie wierze ze nikt nie montował ori zenonów w FFII przed liftem

babatunge 26-10-12 00:44

ja z lampy zdjąłem przetwornice wypchałem kostke z pinami (ta kostka przy lampie, normlanie wychodzi) i wiedziałem co do czego idzie, pozniej przylutowałem kabelek od masy z kostki do 2 kabelka od wtyczki tej mniejszej z przetwornicy ładnie zaizolowałem i działa. Jak coś to pisz.

suchy666 30-10-12 18:21

a czy jak wywale z ksenona ori silniczek (wiadomo musi byc poziomowane żeby działał) i zamiast niego wpakuje silniczek ze starej lampy to bedzie działac regulacja wysokosci.
Od razu zaznaczam ze wiem ze nie bedzie sie to nijak mialo to legalnosci :)

Yerzo 30-10-12 19:55

Nie będzie bo silniczki różnią się

baki 31-10-12 10:05

Panowie temat obadany już w 2008

http://www.focusklubpolska.pl/showth...hlight=ksenony

suchy666 01-11-12 22:04

piekne dzieki o to mi chodziło.pociagne jednak w tym temacie dalej.
jednak Panther mozna sie z tymi silniczkami pobawic - tak wlasnie przypuszalem.:)
a czy ktoś z Was koledzy ma schemat do mkII poziomowania.
czy poza czujnikami tył, przód jest jeszcze jakiś moduł?
ma ktos z Was schemacik fordowski?
i jeszcze jedno czy do ori xenonow i spyskiwaczy lamp jest inna manetka do spryskiwania lamp czy chodzi to lacznie ze spryskiwaniem przedniej szyby?
pozdro

suchy666 03-11-12 17:44

o co tu chodzi jaki dodatkowy zbiornik ??? jakas sciema???
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-...732392941.html

Pretorian 03-11-12 18:25

pod xenon jest 5 litrowy, jest taki dodatkowy przedział(tai jak na zdjęciu) łączący się z głównym zbiorniczkiem (tym w lewym nadkolu). Jak już się decydujesz na taki montaż, to zrób poziomowanie (spryski można sobie darować), ono daje naprawdę dużo(dla innych uczesników ruchu) Jeżdze dużo w nocy i widze, że ono cały czas pracuje podczas jazdy, nie oślepiam nikogo.

suchy666 03-11-12 18:43

a masz ori ksenony??
moze bym kiedys podjechal obczaic jak to leci u Ciebie.
mam juz 2 czujniki poziomowania.
bardzo mało jest materiałów na ten temat...
o ile do mk1 jest opisane wszystko na foka24.de to do mk2 nie ma praktycznie nic:(

koledzy czy podejdzie mi to do preliftu mkII??
czy to jest pod xenon?
http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-FOCUS...item20cd13de40

moons 03-11-12 20:22

Tu masz opisany i pokazany montaż spryskiwaczy lamp.

http://ffclub.ru/topic/43119/

Wszystko pokazane w najdrobniejszych szczegółach

Jest jeszcze wątek o AFS:

http://ffclub.ru/topic/38907/

Nie wiem czy czasem nie ma tam opisanego też poziomowania, ale nie chce mi się klikać tyle stron :)
Pozdrawiam

Favoriters 03-11-12 22:14

gdzieś dawałem rozpiskę pinów do HID. Różni się od AFS tym, że ma silnik zamiast do skrętu, przeznaczony do poziomowania. ale jeszcze raz:
5,7,9,10 - silnik poziomowania
6,8 - masa
1 - długie
2 - zapłonnik xenonu
4 - pozycyjne
3 - kierunkowskaz.
Żeby zrobić uczciwie, oprócz lamp potrzebujesz:
- czujnik przedni
- czujnik tylni
- moduł sterujący
-zbiornik+spryski
-dorobienie instalacji
-oprogramowanie całości

Ps1. Proszę nie pisać do mnie privów w tym temacie - nigdy nie zakładałem HIDów i wiedzę na ten temat czerpię ze schematów
Ps2. Jesli potrzebujesz schematów, zarejestruj się na ffclub.ru i sobie pobierz.
ps3.Osobiście za instalację HID do odbłyśnika lub bez poziomowania zabierałbym dowód bez chwili watpliwości.

moons 04-11-12 09:37

Tu masz jeszcze schematy poziomowania do FFII przed lift.

http://wyslijto.pl/plik/lt9h9h4ash

Pozdrawiam

babatunge 05-11-12 01:17

Wsadzanie silniczków od halogenówek mija sie z celem to juz lepiej dobrze ustawic na sztywno, ale z koleji szkoda aby silniczki ori xenonu byly nieruchome, one działa znacznie szybciej duzoszybciejregujaiszybkosie ustawiają, a halogenówki wiadomo 0-4 i w porównani do silniczków xenonu mijaja wieki zanimsie ustawią. Samopoziomowanie polecam, nie jest to łate ani tanie.

baki 05-11-12 10:04

Cytat:

Napisał moons (Post 788644)
Tu masz jeszcze schematy poziomowania do FFII przed lift.

http://wyslijto.pl/plik/lt9h9h4ash

na moonsa to zawsze można liczyć, już sobie ściągnąłem bo może kiedyś się skuszę na xenon, dzięki moons

tedi_k 07-11-12 15:29

Cytat:

Napisał babatunge (Post 789145)
Samopoziomowanie polecam, nie jest to łate ani tanie.

Samopoziomowanie xenonów - podobnie jak wysokociśnieniowe spryskiwacze tych reflektorów - jest obowiązkowe. Bez samopoziomowania (i spryskiwaczy) samochód nie przejdzie badań technicznych oraz przy pierwszej bardziej dociekliwej kontroli drogowej straci dowód rejestracyjny.

suchy666 03-04-13 22:28

Xenon oryginalny problem z włączniem
 
Witam
Może miał ktoś podobny problem.
Czasem ory ksenon nie włącza się, szczególnie przy brzydkiej wilgotniej pogodzie ale nie jest to regułą.
Jak się go pier*****nie na gorze to odpala i jest ok.
Co może by przyczyną?
Przetwornica?

Pretorian 04-04-13 12:07

obydwie lampy ? przetwornica, zwarcie lub kostka/wtycka lampy. Żarnik łatwo sprawdzić, można przełożyć z drugiej lampy w razie czego. Najlepiej ELM configiem sprawdzić jakimi błędami sypie moduł od xenona.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Navbar with Avatar by Kolbi