![]() |
WWW | Strona główna forum | Rejestracja | Garaż | FAQ | Lista użytkowników | Galeria FKP | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
Foczka miesiąca ![]() |
|
Opony, felgi, hamulce i zawieszenie Aby miło się jeździło |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Turysta
Grupa: Małopolska
Ford Focus I FL
HB 5D
1.8 TDCi 100KM manual
2004
|
![]()
Witam piszę z zapytaniem o oponę wielosezonową, myślę nad zakupem takiego kompletu ponieważ w tym roku jak i w zeszłym zimy nie było.
Jeździł ktoś sprawdzał itp, nie interesują mnie opinie osób które coś tam w Auto świecie czytały. Samochodem poruszam się raczej po miejscu rocznie robię max 10000 tyś. Prędkości demonicznych nie rozwijam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kataryna
Grupa: WLKP
Ford Focus III
kombi
1.6 EcoBoost 150KM manual
sierpień
2011
PO Poznań
|
![]()
Mamy takie w Nissanie, ale zakładamy tylko zimą. Gorsze od zimówek lepsze od letnich ale dośc mocno hałasują (bardziej jak typowe zimówki).
Latem nie wiem jak się sprawdzają, ale jak nie szalejesz i robisz małe przebiegi to kup jakies markowe wielosezony.
![]() |
#4 |
Turysta
Ford Focus II
HB 5D
2.0 DuraTorq 136 KM manual
2005
|
![]()
Ja mam wielosezonowe Vredestein quatrac 3 i jeśli robisz te 10 tyś km, bo zapewne o taki przebieg chodzi to te opony się sprawdzają. Możesz poczytać dużo opinii na ich temat np. tutaj:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vred...-v-xl#81919865 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
RKR powiat krośnieński (Krosno)
|
![]()
Mam w żonowozie Falkeny Euro Allseason, dają radę na obrzeżach Beskidu Niskiego. Podstawowe kwestie: dobra wielosezonówka (nie Dębica Navigator), spokojne auto, spokojny kierowca, małe przebiegi, brak konieczności jazdy w każdych warunkach (tzn. jak się zrobi porządna zima to możesz odstawić auto na dzień, nie musisz naginać 40 km po górkach i lasach na 6 rano do pracy). No i twarda psychika- wulkanizator przez cały czas montażu będzie opowiadał o wyższości 'używanych chińskich bieżnikowanych' nawet nad Goodyear Vectrol 4 Season.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gynekolog amator
Zlotowicz
Grupa: Zachodniopomorskie
Dezyderiusz Jąder
Ford Focus III
sedan
kwiecień
2011
ZKL powiat kołobrzeski (Kołobrzeg)
|
![]()
Problem polega na tym, że dobra wielosezonowa opona kosztuje tyle co zestaw letni i zimowy na ten sam okres. IMHO taki zakup jest bez sensu.
Friendship. Unity. Community. Kindness. Youth. Optimism. Understanding. ![]() Fakt, iż jakiś pogląd jest szeroko rozpowszechniony, nie stanowi żadnego dowodu na to, że nie jest on całkowicie absurdalny. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
|
![]()
Teoretycznie, ale odpadają koszty przekładek i mają się kiedy zużyć, nie ma więc problemu używania dwóch kompletów sparciałych z dobrym bieżnikiem, które też bezpieczeństwem nie grzeszą. I cena też nie jest tak zaporowa, raczej komplet dobrych wielosezonówek to 130-140% ceny średnich sezonówek. Tak jak pisałem wcześniej- dla spokojnego mało jeżdżącego kierowcy. Na moje 30000 km rocznie, ciężką nogę i 40 km do pracy odcinkami Rajdu Rzeszowskiego i eliminacji GSMP nigdy w życiu oczywiście.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Kataryna
Inny
cabrio
sierpień
1998
|
![]()
Ale to tylko opcja dla tych, którym wcale nie zależy na estetyce. Bo pewnie te całoroczne pójdą na zardzewiałe stalówki, a zaciski nigdy nie będą czyszczone (wielu ludzi w ogóle nie wie, że można), a i kontrola stanu klocka i tarczy będzie pewnie żadna.
Ogólnie, to mnie się opony całoroczne kojarzą z zapuszczonym autem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Sympatyk
Grupa: Warszawa
Michał
Ford Focus III
HB 5D
2.3 EcoboostRS 350 KM
styczeń
2018
WWL powiat wołomiński (Wołomin)
|
![]()
nie odpadają - te minimum 2 razy w roku i tak powinno się podjechać na sprawdzenie felg i wyważenie kół
![]() |
#10 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
|
![]()
Faktycznie, rok temu kupiłem Clio I rocznik 1995 na oponach letnich z 2002, uroda aż w oczy biła
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
|
![]()
Oczywiście, ale wyważenie to mimo wszystko tańsza opcja niż przekładka lub zakup drugiego kompletu felg. Do weryfikacji małej stalówki demontaż opony nie jest konieczny. Trzymam się swojego- w specyficznych warunkach jest to bardzo dobra opcja, lepsza niż tanie byle co, ale sezonowe. Ja jestem jeszcze z tych, którzy Dębicę D124 pamiętają i sobie na niej radzili jakoś.
Ostatnio edytowane przez WLBN ; 23-01-15 o 21:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Sympatyk
Michał
Ford Focus III
HB 5D
2.3 EcoboostRS 350 KM
styczeń
2018
|
![]()
no tak, oszczędzisz może z 50zl rocznie w porównaniu z przekladka
![]() kiedys to się z innymi autami mijales na drodze co pare minut - teraz jeździ się w tloku i z większymi prędkościami, porównania można sobie w ![]()
![]() |
#15 |
Kataryna
Inny
cabrio
sierpień
1998
|
![]()
Te dębice u mnie za płotem osiedla lepią (a nawet, pośrednio z tego żyję). Ale nie kupuję, bo znam kilku pracowników tego zakładu. Oszukuję sam siebie, że gdzie indziej robią lepiej (bo nie wiem jak).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
|
![]()
Taa, najwięcej na temat opon całorocznych jak zwykle mają do powiedzenia nizinni z dużych miast, co to jadąc do Krakowa łańcuchy w bagażnik pakują.
weuek- D124? Na pewno? I gdzie ja napisałem, że dobre? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Kataryna
Inny
cabrio
sierpień
1998
|
![]()
Nie, pisałem o dębicach ogólnie. Ale inne z koncernu goodyear tez tu robią. Z bezposredniego źródła wiem, że to ta sama mieszanka gumy (i innych syfów) do wszystkich marek idzie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Turysta
Ford Focus I
kombi
1.6 Zetec 100KM manual
2001
|
![]()
Jakieś minimalne różnice pewnie są, ale sam temat jest znany. Porównaj sobie (wizualnie) Dębice Navigator 2 i Savę Adapto (wersję niekierunkową).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Turysta
Ford Focus I FL
HB 5D
1.8 TDCi 100KM manual
2004
|
![]()
tak jak kolega pisal mam dwa focusy w jednym nowe sawy i tak bede jezdzil caly rok. Kupie wielosezonowe zobacze jak sie beda sbeda sprawowac opony ida na felge lato
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Dukacz
Ford Focus II
HB 5D
2.5 DuratecST 225KM manual
2004
|
![]()
A jak się spisują takowe opony w wersji szerokiej i na niskim profilu? Zalega mi trzeci komplet z alusami 18" i od długiego czasu się zastanawiam uzbroić je, czy wielosezonówki, czy prawdziwe zimówki?
![]() |
#21 |
Turysta
Ford Focus I FL
HB 5D
1.8 TDCi 100KM manual
2004
|
![]()
Dobra myślę że mogę coś powiedzieć, zamontowałem Nexeny Nprinz 4s - Wulkanizator się śmiał jak pajac
![]() Jeździłem na śniegu suchym asfalcie oraz mokrym, jak dla mnie rewelka opona jest godna polecenie. Na śniegu trzyma jak Sava Eskimo 3. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Turysta
Ford Focus III
HB 5D
1.6 EcoBoost 150KM manual
2011
|
![]()
a może to
http://www.crossclimate.michelin.co....ssClimate.html widziałem na stronie tabele do jakiego typu aut taki rodzaj opon jest polecany (sportowe odpadają ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Turysta
Inny
HB 5D
2019
|
![]()
W/g mnie śmiganie na takich oponach to jak kupowanie jednych butów. Można na lato może na zimę można też takie co tu i tu będzie do dupy. Latem trochę za gorąco zimą trochę za zimno. Nie widzę ani oszczędności ani rozsądku. Chyba że ktoś robi rocznie 1000km i nie rozwija prędkości większej jak 60... Mój dziadek tak jeździ i ma wielosezony. Jemu nie powiesz że to złe bo przecież auto mu super jedzie... Ostatnio traktor go wyprzedził a dziadzia mój kochany wyzwał gościa od pirata... Jak szaleniec gnał...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Turysta
Ford Focus II
HB 5D
2.0 DuraTorq 136 KM manual
2005
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Turysta
Inny
HB 5D
2019
|
![]()
Napisałem co uważam. Moja wiedza się nie zatrzymała a jak mój dziadek był młody mnie na świecie nie było. Jak Cie zabolało co sądzę o jeżdżeniu na wielosezonowych to trudno takie mam zdanie. Indeks prędkości nie jest żadnym wyznacznikiem. Ja mam W czyli do 270 i co w związku z tym...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Turysta
Ford Focus III
kombi
1.6 DuraTorq 95 KM DPF manual
2011
|
![]()
Vredestiny Quadrac 3 to chyba najlepsze wielosezony obecnie produkowane. W kilku testach przebijały chińszczyznę i letnia i zimowa i to grubo chyba nasze Kormorany letnie też z nimi przepadły. Jak bym sie zastanawial nad wielosezonówkami to bym mocno braał je pod uwagę. Niestety mieszkam w miejscu gdzie czasem i pług ma problem a to 10 km od Krakowa na północ
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Jelonek Rogacz
Zlotowicz
Bartek
Ford Focus II
HB 3D
2.5 DuratecST 225KM manual
2006
|
![]()
Pamiętajcie, że testy robi się na oponach nowych. A jak taka opona będzie się zachowywała po sezonie czy dwóch? W testach nieźle radzą sobie Hankooki. Ja miałem dwa razy i gdybym był fanem robienia z nich klombów w ogrodzie to jedyne miejsce gdzie by mogły zastosowanie znaleźć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Sympatyk
Michał
Ford Focus III
HB 5D
2.3 EcoboostRS 350 KM
styczeń
2018
|
![]()
testy robi się na nowych oponach i w 99% na nowych autach z idealnymi zawieszeniami, do tego na dobrych drogach
a wielosezonowe opony - to swietna opcja - na Anglię, południa Francji czy inne ciepłe klimaty i spokojną, cywilizowaną jazdę... a w Polsce ani drogi dobre, ani klimat cieply - jednego dnia rano może być slonce i na plusie, a wieczorem -5 i zamiecie sniezne PS. a propos uniwersalności - mam "całoroczne" rękawiczki motocyklowe (marketingowo full wypas innych nie potrzeba), ale jakos qrczak zimno mi w łapy w nich na razie... ale w wielu krajach były jak najbardziej na caly rok
![]() |
#30 | ||
Turysta
Ford Focus I FL
HB 5D
1.8 TDCi 100KM manual
2004
|
![]() Cytat:
Cytat:
Każdy kupuje to co lubi, ja sam napisałem jestem zadowolony. ---------- Post dodany o 16:17 ---------- Poprzedni post był z 16:16 ---------- Podobne jest myślenie ludzi że po co głosować jak i tak to nic nie zmieni. Dużo się z oponami pozmieniało ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post / autor |
[MK1] Opony 195/65/15 | tassadar | Opony, felgi, hamulce i zawieszenie | 1 | 30-09-13 14:20 |
Na giełde po opony ... | darus161 | Opony, felgi, hamulce i zawieszenie | 11 | 23-09-08 00:27 |
focus I 99' i opony wielosezonowe | flesiek | Opony, felgi, hamulce i zawieszenie | 24 | 15-09-08 20:05 |
OPONY | ogór-1 | Opony, felgi, hamulce i zawieszenie | 0 | 31-05-06 15:54 |
Kontakt - |